Zeytinyağının kalitesinin tespiti kimyasal ve duyusal analizlerle gerçekleşir.
Zeytinyağı duyusal analizi, insan duyularının bir enstrüman gibi kullanıldığı ve zeytinyağının karakteristiğini koklama,tatma yöntemiyle ölçen, analizleyen ve açıklayan bir disiplinidir.
DUYUSAL ANALİZİN TARİHÇESİ
Zeytinyağına duyusal analizin uygulanması 1970’lerde İspanya’da başladı.Duyusal analiz uzmanları 1987’de IOC tarafından benimsenen ve 1991’de mevzuata giren bir yöntem geliştirdiler. Zeytinyağına uygulanan organoleptik değerlendirmenin standardizasyonu şu anda aslında 32 yaşında.
TADIM
Zeytinyağı tadımı zeytinyağının meyvemsilik (koku-aroma) lezzet , acılık, yakıcılık gibi IOC tarafından standartize edilmiş, pozitif / negatif duyusal özelliklerinin varlığının veya yokluğunun belirlenmesi tekniğidir, bilimsel bir yöntemdir.
Negatif Özellikler
- Kızışma, Çamurlu Tortu, Posa, Küflü, Rutubetli, Sirkemsi, Şarabımsı, Ekşi,
- Ransit, Bayat Okside
Pozitif Özellikler
- Meyvemsilik, Acılık, Yakıcılık
TADIM NASIL YAPILIR ?
- Tadım yapmadan en az yarım saat önce sigara içmeyiniz
- En az yarım saat önce çay, kahve , alkol vs içecekler içmeyiniz
- Tadım anında ve öncesinde parfüm kullanmayınız
Zeytinyağını tadımı koklamayla başlar.
Cam/ kısa bir bardağa veya turk kahvesi fincanına bir miktar HERMUS yağınızı koyunuz
Bardağın üstünü tek elinizle kapatınız ve diğer elinizi de bardağın altınına koyarak hafifçe çalkalayıp yağın ısınmasını sağlayınız
Bardağın kenarları bütünüyle yağlandıktan sonra üstünü açın ve tek elinizle hava temasını azaltın(siper edin)
Bardağa doğru burnunuzu yaklaştırın, koklayın
Burnunuza yeşil çimen, ot, çiğ badem ,yeşil domates, enginar gibi tap taze yesillikleri anımsatacak kokular gelecektir. Bu kokuları bir kac kez iyice koklayarak tanımlamaya çalışın.
Koku tanımlamanız ve ziyafetiniz bittiyse Hermus’tan bir yudum alın, ağzınızın her tarafına yayılmasını sağlayın
Dişleriniz arasından kısa ve arka arkaya nefeslerle ağzınızda dolaştırın
En son yağı yutun. Diliniz üst dişlerinizin arkasında olsun ve dudak kenarlarınızla içeri biraz hava bırakın
Oksijen zeytinyağının yakıcılık etkisini arttıracak ve boğazınız daha fazla yanacaktır.
İşte kaliteli , premium bir natürel sızma zeytinyağı size bunları hissettirmeli!