ZEYTİNYAĞI HAKKINDA BİLGİLER
Zeytinyağı nedir?
Zeytinyağı sadece zeytin ağacının meyvesinden elde edilen bir yağdır. Aslında zeytinin meye suyudur da diyebiliriz.
Soğuk Sıkım ne demektir?
Bildiğiniz gibi natural sızma zeytinyağı, zeytinağacının meyvesinden, sadece mekanik ve fiziksel yollarla elde edilir.
Zeytinler kırıcı ve eleklerden geçtikten sonra malaksör denilen yoğurucu bölüme geçiş yapar.
Bu bölümde zeytin bir hamur haline gelir.
Soğuk Sıkım ifadesi bu hamurun sıcaklığının 27 derece ve düşük olması ile edilen zeytinyağları için kullanılan bir ifadedir.
Neden Soguk Sıkım Yapıyoruz ?
27 derecenin üzerinde sıcaklığın olması zeytinyağının besin değerlerini azalmasına yol açar. Zeytinyağına tat ve karakter kazandıran tüm antioksidanları ve polifenolleri buharlaştırır.
Bu sebeple “kusursuz” ve kaliteli zeytinyağı üretiminde SOĞUK SIKIM şarttır.
Uluslararası zeytinyağı standartları için burayı tıklayınız
Neden bazı üreticiler Soğuk Sıkım yapmayı tercih etmez?
Zeytinden daha fazla yağ çıkarmak isteyen üreticiler yüksek ısılarda sıkım yapmayı tercih ederler.
Zeytin Hamuruna Sıcak Su İlave edilmesi hatası
Zeytin hamuruna sıcak su ilave edilmesi yaygın olarak yapılan bir hatadır.
Bu hata zeytin hamurunun seyrelmesine yol açar ve bu da antioksidan içeriğinde kayıplar / azalmalar meydana getirir.
Erken Hasat nedir?
Zeytinlerin olgunluk dereceleri vardır. Erken hasat zamanı zeytinin olgunluk aşamasının 1-2. derecelerine denk gelir. Birinci seviyede zeytin en yeşil halindedir, ikinci seviye de ise renk değişimi (kızarma) yarısından daha az çeyrek diyebileceğimiz seviyededir.
Birinci ve ikinci derecede hasat edilen yeşil zeytinler daha yüksek oranda polifenol formunda antioksidan içerirler.
Bu zeytinlerden üretilen zeytinyağlarının raf ömrü daha uzun olur ve yaşlanması gecikir.
Erken hasat zeytinyağlarının tadındaki acılık ve yakıcılık polifenol barındırmasından yani yeşilliğinden kaynaklanır.
Yöremizde sıcaklıkların yüksek seyretmesi ile en yeşil olan 1. Aşama Eylül başı ve ortasına denk gelmektedir.